HTML

mental graveyard

inkább csak szövegtár ez, nem blog.

Friss topikok

  • ArkhG: Ez mondjuk közgazdasági meggyőződés kérdése (hitbeli dolgokról pedig nehéz érvekkel vitatkozni), d... (2010.06.09. 09:33) a gazdagok pártja
  • tesz-vesz: jól indul (2010.03.04. 18:02) a hátraarc kormánya
  • denever: @heima: jav. kösz. (2009.07.03. 18:05) Tilcsákbea
  • denever: de most tényleg, ez még viccnek is rossz. ha volt valami tekintélye az EU parlamentnek idehaza - m... (2009.04.23. 01:40) IDE-oda

Linkblog

a gazdagok pártja

2010.06.08. 22:16 denever

Mesterházy "ottleszűűnk.. a barikádokóón" Attila ma megmondta a tutit.

A fidesz adóreformja a gazdagok érdekeit képviseli, és a szegényeket figyelmen kívül hagyja.

Szóval elemző szemmel nézve, az a baj, hogy bár mindenki adója csökken, de a mocskos gazdagoknak* jobban csökken, mint a szegényeknek. és Mesterházy szerint a szegényeknek nyilván az a baja, hogy a gazdagok csak arányosan többet fizetnek.

mert hát hogy lehet már olyan, hogy a burzsuj szemete ugyanolyan kulccsal adózik, (függetlenül attól, hogy mit is jelent a kulcs) mint mi. mer' hát má', mégse má', hát fizessenek a gazdagok.

Mert ugye, évi 1.200.000 Ft bruttó bér esetén az új SZJA 192.000 Ft lesz.

a szemét gazdag meg évi 12.000.000 Ftból csak 1.920.000 Forintot fizet.

tehát pont 10x annyit. függetlenül attól, hogy az évi 12.000.000 Ft bruttó bér alapján ki számít gazdagnak*.

és akkor nézzünk bele mélyen magunkba mindannyian: tényleg nem annak kell örülni, hogy a mi adónk csökken, hanem azon kell bánkódni, hogy másnak is?

* gazdag: (fn) jelentése: az ember, akinek nálam több pénze van

3 komment

Címkék: mszp fidesz gazdag mesterházy

Tényleg lehet más?

2010.04.12. 16:43 denever

Szólj hozzá!

Címkék: politika lmp lehet más

adósságszolgálat, hitelek, fanta

2010.03.11. 23:04 denever

Egy ideje nem hagy nyugodni a dolog, vajon mi is lett az IMF hitellel. Mert bár megírta a pénzügyminisztérium sajtóosztálya, hogy lehívjuk, de csak azért, hogy növeljük az ország devizatartalékát, mégse a sifonér fiókjába került.

Ehelyett az ország tetemes adósságállományából a rosszabb kamatozású illetőleg lejáró hiteleit cseréltük le vele. No nem kis pénz ez az IMF hitel, még úgy sem, hogy az utolsó 600 milliárd forintocskát benthagytuk. egészen pontosan 3967.1 milliárd forintot kaptunk - egyenlőre kvázi ingyen - 2009 októberéig. Na jó, nem ingyen, bagatel készenléti díjért cserébe.

Nomármost, van ez a fránya államadósság, ami növöget, meg ingadozik, mármint forintban nézve. És mint minden hitelnek, ennek is vannak kamatai. A kamatok fizetésével a költségvetés foglalkozik, terveznek is ilyen célra évente nem kis összegeket, mint adósságszolgálat. Az adósságszolgálat 2008-ban nem kevés volt, 1154 milliárd HUF. Aztán jött a hitel, miegymás, de 2009-re is jutott adósságszolgálat is rendesen, a tényadat 1180mrd HUF volt.

És akkor jön a random kínzó kérdés:

Hova lett az IMF hitel? A 2008 és 2009 decemberi számok a központi költségvetés adósságában rongyon 850mrd HUFfal különböznek (18103 vs 18964). Ha valóban hitel-kiváltásra használtuk fel azt a közel 4000 mrd forintot, akkor a tényleges fizetendő kamatoknak szignifikánsan csökkeniük kellett volna. Mert az új IMF pénz - egyenlőre -ingyen van. Ez - feltételezve hogy a kiváltani kívánt hitel kedvezőtlenebb kamatozású, mint az új 6%os IMF - olyan 300mrd forintnyi kamattétel-megszűnést jelentene. Mégsem vagyunk beljebb egy paraszthajszállal sem.

No persze nem minden pénzt tapsoltunk el hitelkiváltásra, mert devizatartalékként és banksegítésként is a költöttünk majd 1600mrd forintot, amiből 1124mrd lett múlt év decemberére. Tehát még mindig 2800 mrd hitelkiváltással számolhatunk.

És még - mint tudjuk - az év végére kitűzött hiánycél tartása se jött össze. Hogyan lehet az, hogy van 8300mrd tervezett bevétel, majd 3000mrd nullszaladós hitel, és a tervezett 660mrd hiányt a GDP fél százalékával - további 130mrd forinttal - túllépjük?

Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés random kínzó kérdés imf hitel

a hátraarc kormánya

2009.05.21. 14:16 denever

valaki vajon végigszámolta, hogy a kafeteria bevezetéséhez kapcsolódóan tavaly mennyi pénz ment el a vállalatoknál és az adóhivatalnál együtvéve, hogy megteremtsék az új rendszer könyvelésének és ellenőrzésének hátterét?

gondolok itt informatikai háttérre, jogi-szabályozási háttérre, stb. hányan csináltattak új bérszámfejtési rendszert, hányan ugrottak bele olyan humánpolitikát érintő közép-hosszútávú beruházásokba, amivel a munkavállaló komfortérzetét próbálták javítani a kafeteria felhasználásával?!

és most akkor, bocsi, pillanatnyilag jó ötletnek tűnt, de inkább most mégse. visszacsináljuk, a nagyobb egyenlőség érdekében, a válság miatt. a mi országunk, a mi gazdaságunk jól működik, van lehetőség előre tervezésre.

Kiszámítható gazdasági környezet.

akkor szeretettel küldöm az összes hozzáértő specialistának a kedvenc nótámat:

2 komment

Címkék: reform cafeteria adó jogbiztonság

A válság kezelője

2009.04.23. 23:26 denever

Szakértünk, barátom, ezerrel. Ráadásul visszaeső szakértővel van most dolgunk, aki bizony módosulás nélkül átvészelte a nagy kormányátalakítást. Ő a magyar honvédelem első embere, Szekeres Imre.

Nem kell őt bemutatni, hiszen már bemutatkozott, mint profi Gripen-átadó és stand-up comedy artist. Most azonban komoly dolgokon töri ő a fejét, mert segít válságot kezelni a miniszterelnöknek. Gondolom, a válság sztorit nem kell taglalni, megszorítás, leépítés, kisebb államot, kevesebb közszolgát.

Erre jön emberünk, és belemondja a világba, hogy ők most a honvédségnél úgy fognak segíteni, hogy az elkövetkező 2 évben 3000 új munkahelyet teremtenek. Bajnai Gordon megköszönte neki, de közben biztos véresre rágta az ajkait, és szemizom-rángást kapott vagy fél napra.

Mert ki más tudna úgy munkahelyet csinálni, mint a katonaság? Aki 100%-ig a költségvetésből él. És mint hadsereg, rengeteget termel. Csak úgy gyártja a profitot.
Ezek az emberek ott kb 29000-ren vannak, akiből majd 24000 hivatásos katona. Hozzájuk venne fel a válságmanager további 3000 fő elkötelezett nőt és férfit. Mostanság, a nagy pörgésben akár 1000 katona is külszolgálatot teljesít valahol - de örülhetünk, mert így idehaza itt lesz kéznél 26000 katona.
Ez alapvetően jó is lenne, hiszen az ő dolguk a haza védelme.

Na de kérem, pont most? És mindezt "segítségnek a válságkezelésben" aposztrofálva? Ehhez tutira több kellett, mint 3 fél unikum. Abból a pénzből lehetne olyan embereket foglalkoztatni, akik legalább profitot termelnek - ami után a cégek adóznak! De nem. Ez kell most a hazának.

Tulajdonképpen mire is? Zero szépen megénekelte majd fél éve, hogy hiába a sok itthon lévő haderő, a honvédség használaton kívüli objektumait külsős cégek évi 8.5 milliárd forintért őrzik.
A katonák (tettrekész nők és férfiak) meg kapják a fizetést.
Persze logikus kiútnak látszik ezen ingatlanok mihamarabbi értékesítése, mert annyira sok pénzbe kerül a fenntartásuk....

De itt még nem ért véget a performansz, hiszen azt is elmondta a miniszter, hogy a honvédség keretein belül mindenütt abszolút költségtakarékos módon üzemel minden, nincs tehát lehetőség további megszorításokra.

Jó kisdobosként fel is dobnék itt gyorsan egy két lehetséges optimizálási pontot a végtelenül takarékosan működő honvédség berkein belül:

Szólj hozzá!

Címkék: válság honvédség szekeres

IDE-oda

2009.04.22. 21:24 denever

Hát a rüh vigye el az internetes demokrácia pártját, de most rögtön. Már ha egyáltalán nem kamu az egész. Szép dolog az ambíció, meg a tenniakarás.

De kérem, az internetes közösség EU képviseletét szánalmas spamban kell propagálni?! Azért álljunk már meg egy szóra! Rögtön két példányban is megkapom az agitáló levelet, és persze egyik sem a személyes email címemre jött. Jó, oldszkúl spammer módjára a webről levadászott céges infokukac címekre esik be.

Tudom, hogy nincs rá törvény, de etika még van. És nem egy spamgyártól várom el az internetes közösség - köztük az én személyem - képviseletét az EP-ben.

Arról nem is beszélve, hogy a képviselőket az rnd() függvény hathatós felhasználásával választják meg. Kétnaponta sorsolás, te is lehetsz képviselő, mi? Csábító a havi 1 millió? Add nekünk a kopogtató céduládat.

Mi van, bakker, iPhone-t nem is lehet nyerni?

Kivágás az eredeti levélből.

Gyere te is művésznek, gyere te is, barátom...

2 komment

Címkék: spam ide pofátlan

Tilcsákbea

2009.04.22. 12:38 denever

Hiller István, oktatási és kulturális miniszter volt szíves ismét előrántani a tilcsákbea szólamokat. Legyen büntethető a holokauszt-tagadás. Vegyék bele a BTKba soronkívül. Azért ízlelgessük már ezt a dolgot.

Adva van egy két tíz ember, aki saját hatáskörben - mindenkitől függetlenül - megpróbálja megdöntetni a taplóság Guiness-rekordját, ezért úgy dönt, hogy a Holokauszt-emléknap fényét emeli azzal, hogy odaáll és arról kántál, hogy ilyen nem is volt sohase. Zsidó összeesküvés, ésatöbbi.

Hülyeség? Döntsd el te magag.
Odamenni, hőzöngeni bunkóság? Az.

Anélkül, hogy pro vagy kontra véleményt nyilvánítanék a dologról, megkérdezném az oktatási miniszter urat: vajon, nem antidemokratikus dolog más emberek véleményét (gondolatait) törvényi szinten szabályozni?

Történetesen a renegátok tagadhatták volna a gravitáció létezését is, mégsem szakad ki tőle az univerzum szövete. De még az sem történik, hogy ők a nézetüktől hajtva helyben levitálni kezdenek.
Saját véleményem szerint a még élő holkoauszt áldozatokon nem segít az, ha én hiszek az ügyükben, és vélhetően az sem árt, ha nem. Azok az emberek, akik ott meghaltak, azok nem fognak felháborodni. Azok az emberek, akik túlélték azokat a borzalmakat, azoknak nem fáj kevésbé a saját vagy családjuk vesztesége, ha én is odaballagok - mondjuk nyakamban a gyerekemmel - és vonulok.

Ha Hiller István a HK tagadás büntethetőségét egy pozitív gesztusként éli meg, akkor az összes létező fonalat elvága maga körül, ami még a valósághoz kötötte őt. Hiszen bárkit a saját véleményéért elítélni már nem áll túl messze a származás alapú törvénykezéstől.

Ez a demokrácia, mindenki mondhat hülyeségeket. Sőt, vállalhatja a saját hülyeségét, és ezt nekünk - a maradéknak - tolerálnunk kell. illetve toleráln illik. Még ha nem is veszik bele a törvénybe. Mi is lehetünk még életünk során másképp gondolkodók.

Persze az is szép, hogy vannak ám olyanok is, akiket nem érdekel, hogy véleményük kiket sért, kikben ébreszt ellenérzést, mégis kinyilvánítják. Nem kérdezik, mit vált ki belőled, büszkén odatolják. Nekik ehhez még rendőri védelem és kordon is jár.

De vajon mit szólna a miniszter úr, ha történetesen az Isten létét tagadókat ítélnék el, és börtönöznék be? Esetleg kardélre a hitetlenekkel? Vagy mondjuk megúsznák egy laza Istenítélettel.

3 komment

Címkék: hülyék demokrácia holokauszt hiller

süti beállítások módosítása